Sup Ketam Mudah dan Sedap



Bahan-bahan
½ kg ketam-belah dua dan bersihkan
1.5 liter air
1 ulas bawnag besar
3 ulas bawang putih
sedikit serbuk lada hitam
sedikit garam
2 sudu besar tepung jagung-bancuh dengan sedikit air
1 biji telur
40 gram suhun
daun bawang untuk menghidang

Cara-cara
·Bersihkan ketam dan rebus dengan air sehingga masak.
·Keluarkan isi ketam dan simpan air rebusan tadi.
·Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih sehingga kuning. Kemudian masukkan air rebusan ketam tadi. Bila menggelegak, masukkan isi ketam . Tambahkan garam dan serbuk lada hitam.
·Masukkan suhun. Kemudian diikuti dengan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga masak.
·Kemudian pecahkan telur dan kacau cepat-cepat .
·Tutup api dan sedia untuk dihidangkan dengan daun bawang.
P/s: sedap dimakan dengan nasi goreng cina!
NewerStories OlderStories Home

0 comments: