Bahan bahan:
180 gm butter
50 gm shortening
80 gm gula kaster
1/2 sudu kecil garam
150 gm tepung naik sendiri
100 gm tepung gandum
59 gm cornflakes - ramas kasar
80 gm chocolate chips
100 gm kekacang - almond, sunflower seeds
1/2 sudu kecil soda bicarbonate
Cara cara:
Putar butter dan gula sehingga kembang. Masukkan shortening dan kacau rata lagi.
Satukan tepung tepung, garam dan soda bicabornat. Masukkan ke dalam adunan mentega. Kacau rata.
Akhir sekali, masukkan coklat chips, cornflakes dan segala kekacang. Kacau rata.
Dengan menggunakan 2 sudu, sudukan adunan sebesar biji guli. Sudukan ke dalam loyang. Jarak jarakkan kerana biskut akan mengembang. Loyang dilenser dengan sedikit butter.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160C selama 15-20 minit atau sehingga masak.
Nota:
Untuk cookies yang bentuknya cantik instead of leper/merebak - selepas siap mengadun masukkan dlm fridge 30 minit, selepas tu boleh disudukan ke dalam dulang pembakar atau guna tangan, juga in between membakar simpan adunan dalam fridge supaya ia tidak cair.
180 gm butter
50 gm shortening
80 gm gula kaster
1/2 sudu kecil garam
150 gm tepung naik sendiri
100 gm tepung gandum
59 gm cornflakes - ramas kasar
80 gm chocolate chips
100 gm kekacang - almond, sunflower seeds
1/2 sudu kecil soda bicarbonate
Cara cara:
Putar butter dan gula sehingga kembang. Masukkan shortening dan kacau rata lagi.
Satukan tepung tepung, garam dan soda bicabornat. Masukkan ke dalam adunan mentega. Kacau rata.
Akhir sekali, masukkan coklat chips, cornflakes dan segala kekacang. Kacau rata.
Dengan menggunakan 2 sudu, sudukan adunan sebesar biji guli. Sudukan ke dalam loyang. Jarak jarakkan kerana biskut akan mengembang. Loyang dilenser dengan sedikit butter.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160C selama 15-20 minit atau sehingga masak.
Nota:
Untuk cookies yang bentuknya cantik instead of leper/merebak - selepas siap mengadun masukkan dlm fridge 30 minit, selepas tu boleh disudukan ke dalam dulang pembakar atau guna tangan, juga in between membakar simpan adunan dalam fridge supaya ia tidak cair.
0 comments:
Post a Comment