Mi Hokkien



Bahan-bahan:
2 sudu besar Minyak masak
1 sudu besar Bawang putih cincang
200g Kubis, dipotong 1 cm
1 sudu besar Perencah pati Ayam
3 cawan Air
500g Mi Kuning
Sedikit Bawang goreng
1 sudu teh Tepung jagung, digaul dengan 1 sudu besar air

Bahan-bahan A:
100g Udang, dibersih dan dikupas kulit
100g Sotong, dibersih dan dipotong gelang
100g Filet ayam, dihiris
1 keping Kek ikan, dihiris

Bahan-bahan B (perencah):
1 sudu besar Kicap pekat
½ sudu teh Serbuk Lada Putih.

1 sudu teh Garam

Hidang bersama: Sambal belacan

Cara Menyediakan:
(1) Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan
air dan perencah pati ayam biar mereneh.

(2) Tambah masuk kubis dan mi kuning. Kacau sebati & reneh selama
beberapa minit.

(3) Masukkan bahan-bahan (A) bersama dengan bahan-bahan (B). Bubuh air tepung jagung.

(4) Hias dengan bawang goreng dan hidang panas dengan sambal belacan
NewerStories OlderStories Home

0 comments: