Bahan-bahan untuk diperap:
1 ekor ayam di potong 8
8 ulas bawang putih dan tumbuk
4 sudu besar serbuk cili
2 sudu serbuk kari ayam
2 sudu teh garam
1 cubit bikarbonat of soda
Air
8 ulas bawang putih dan tumbuk
4 sudu besar serbuk cili
2 sudu serbuk kari ayam
2 sudu teh garam
1 cubit bikarbonat of soda
Air
Bahan-bahan untuk salut ayam A:
1 sudu serbuk cili
1 biji telur (pukul dulu)
1 biji telur (pukul dulu)
Bahan untuk salut ayam B:
3 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung gandum
garam secukup rasa
secubit bikarbonat of soda
1/2 cawan tepung gandum
garam secukup rasa
secubit bikarbonat of soda
Cara-cara:
1. Perap ayam yang telah dipotong selama 1 jam dengan bahan perapan.
2. Gaul bahan2 salut ayam, Selepas itu pukul telur dan golekkan ayam dengan telur itu rata2.
3. Letak ayam yang sudah di golekkan dengan telur ke dalam bahan - bahan salut ayam (B).
4. Salut sehingga sekata, tekan ayam pada tepung berulang kali. Kemudian salut lagi dengan bahan salut A dan gaul lagi pada bahan salut B.
5. Goreng ayam yang telah disalut itu. Goreng dalam api yang sederhana, minyak yang penuh menutupi ayam dlm tempoh 10-15 minit.
6. Siap!
0 comments:
Post a Comment