Bahan-bahannya:
Kulit popia
Jejari ketam(crab stick)
cheedar cheese
Daun Bawang
Tepung Gandum
(ajen pelekat)
Bahan-bahan2 untuk SOS:
5 biji cili masak
4 biji cili api merah
3 ulas bawang putih
1 cawan air
5 sb cuka
6 sb gula
1 sk tepung jagung
(Dibancuh dgn sedikit air)
Biji Bijan yg disangai
Kulit popia
Jejari ketam(crab stick)
cheedar cheese
Daun Bawang
Tepung Gandum
(ajen pelekat)
Bahan-bahan2 untuk SOS:
5 biji cili masak
4 biji cili api merah
3 ulas bawang putih
1 cawan air
5 sb cuka
6 sb gula
1 sk tepung jagung
(Dibancuh dgn sedikit air)
Biji Bijan yg disangai
Cara-Caranya:
1) Blend Jejari ketam bersama cheese Blend sampai bahan sebati dan bersatu
2) Kemudian masukkan bahan yg diblend td kedalam mangkuk,dan masukkan hirisan daun bawang
3) Tepung gandum dibancuh dgn seidkit air(agak2) untuk dijadikan gam pelekat kulit popia
4)Masukkan kan isi ketam & cheese td dan gulung kulit popia.Ulang sehingga habis(sedia untuk menggoreng)
5)Untuk sos cili,blend kesemua bahan kecuali tepung jagung dan bijan.
6)Masak hingga mendidih,dan masukkan tepung jagung,kepekatan ejas sendiri yer..
7)Bila dah siap menggoreng popia,dan sos sudah terhidang,barulah boleh tabur biji bijan kedlm sos supaya nmpak lebih menyelerakan.
1) Blend Jejari ketam bersama cheese Blend sampai bahan sebati dan bersatu
2) Kemudian masukkan bahan yg diblend td kedalam mangkuk,dan masukkan hirisan daun bawang
3) Tepung gandum dibancuh dgn seidkit air(agak2) untuk dijadikan gam pelekat kulit popia
4)Masukkan kan isi ketam & cheese td dan gulung kulit popia.Ulang sehingga habis(sedia untuk menggoreng)
5)Untuk sos cili,blend kesemua bahan kecuali tepung jagung dan bijan.
6)Masak hingga mendidih,dan masukkan tepung jagung,kepekatan ejas sendiri yer..
7)Bila dah siap menggoreng popia,dan sos sudah terhidang,barulah boleh tabur biji bijan kedlm sos supaya nmpak lebih menyelerakan.
0 comments:
Post a Comment