Kek Keju Jepun
posted by Akula
/
on
/
Bahan-bahan
- 7 keping cheddar cheese (kira-kira 28g satu slice)
- 200ml susu segar@susu cair
- 4 biji telur
- 75gm tepung naik sendiri
- 75gm butter
- 100gm gula halus
- 1/2 sudu teh cream of tatar
Cara-cara
- 1. Koyakan cheese kecil-kecil dan campurkan bersama susu.Masak dengan api perlahan..Kacau selalu.
- 2. Bila dah hancur masukkan butter sehingga cair, tutup api dan sejukkan.
- 3. Asingkan putih dan kuning telur di dalam bekas yang berlainan.
- 4. Pukul putih telur bersama gula dan cream of tatar sehingga kembang dan meringue(bertanduk).
- 5. Kemudian pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan adunan cheese tadi (ditapis)
- 6. Masukkan tepung sedikit-sedikit serta kacau perlahan-lahan sehingga sebati.
- 7. Kemudian masukkan adunan putih telur tadi dan kaup balikkan adunan sampai sebati
- 8. Lapikkan loyang dan sapu dengan sedikit butter.
- 9. Letak loyang dalam bekas berisi air panas
- 10. Panaskan oven..boleh lah dibakar dalam 1 jam 30 minit atau mengikut kepanasan oven masing-masing.
- 11. Selamat mencuba. :)
0 comments:
Post a Comment